„БУРГАС РЕЦИКЛИРА’2019“ ЗАПОЧНА В НЯКОЛКО ГРАДА ОТ ОБЛАСТТА

„БУРГАС РЕЦИКЛИРА’2019“ ЗАПОЧНА В НЯКОЛКО ГРАДА ОТ ОБЛАСТТА

За шеста поредна година стартира инициативата "Бургас Рециклира". Повече от 60 доброволци влизат в училище, за да разкажат на първолаците забавно и нагледно как се появяват отпадъците и защо трябва да се рециклират. След като миналата година за първи път проектът излезе извън рамките на Бургас, този път, освен Поморие, в него се включват Черноморец и Ахелой. Спонсори на събитиетo са Vivacom, Time Heroes, Experian, Codefic и ЕкоПак.

В продължение на месец екипът ще обиколи общо 12 училища - в Бургас това ще са: ОУ "Васил Априлов", ОУ "Александър Георгиев - Коджакафалията", СУ "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "П.Р. Славейков", НУМСИ "Проф. П. Владигеров", ОУ "Св. Климент Охридски", ОУ "Елин Пелин", ОУ "Св. Княз Борис I". За втора поредна година в програмата ще се включат и училища извън града - това ще са: ОУ" Христо Ботев" - Поморие, ОУ "Христо Ботев" - Черноморец, ОУ "Христо Ботев" - Ахелой и СУ "Христо Ботев" - Сунгурларе.

Образователната програма е разделена в 3 интерактивни учебни часа с различна насоченост, изградени по най-новите педагогически тенденции. По-време на първата си среща с децата, доброволците разказват за различните видове материали, как те се превръщат в отпадъци и защо е важно да бъдат рециклирани. Информацията се поднася нагледно, като се прожектират презентация  и няколко кратки клипчета по темата. През втората седмица малчуганите се научават как от ненужните отпадъци могат да сътворят произведения на изкуството и дори полезни за бита и ежедневието вещи. Третата част е любима на всички. Чрез забавни игри първолаците неусетно добиват още полезни знания, които им помагат да затвърдят и приложат наученото.

"Децата се привързват страшно много към нас и дори не искат да ни пускат да си тръгнем. Всяка следваща седмица ни чакат с нетърпение. По-време на часовете има гора ръце и всеки иска да се включи в заниманията. Много от тях казват, че веднага са споделили на родителите си това, за което сме си говорили и искат да събират разделно отпадъците и вкъщи.", разказват доброволците.

Традиционно като част от прoграмата ще се случат и няколко съпътстващи събития, в които участие могат да вземат и всички останали хора от областта.ПРОГРАМА

8 април до 10 май
Видео предизвикателство "АЗ ПАЗЯ ПРИРОДАТА"

Бургас Рециклира предизвиква всички деца в първи и втори клас в Бургаска област да заснемат кратък видеоклип (до 30 сек) на тема: "Аз пазя природата". В него могат да покажат как събират разделно отпадъци, преизползват/поправят различни вещи или други устойчиви практики у дома и навън. Родителите, трябва да публикуват видеоклипа във фейсбук събитието - Видео предизвикателство "Аз пазя природата", с хаштаг #бургасрециклира. За най-добрите и харесвани клипове, има награди осигурени от спонсорите. Те ще бъдат раздадени на финалното събитие на кампанията, на 11ти май, в училище Френе.


Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/796969254011862/

 

20 април, 9:00ч. - Събиране на спирката на Операта в Бургас.
Почистване на дивия плаж "Липите" до Синеморец
Линк към събитието:  https://www.facebook.com/events/350335848906924/  24 април, 18:30ч - Читалище "Хамалогика"
Прожекция на документалния филм с Джеръми Айрънс "TRASHED" (Бунище Земя) 
Линк към събитието:  https://www.facebook.com/events/797731293933985/

 

Източник: burgas.bg